یورو (به الفبای لاتین: Euro) (نماد: €؛ کد ایزو: EUR) یکای پول کشورهای منطقه یورو است که به ۱۰۰ سنت تقسیم میشود. بهکارگیری یورو در یکم ژانویه سال ۲۰۰۲ رسماً در کشورهای آلمان، فرانسه، بلژیک، اتریش، اسپانیا، پرتغال، یونان، ایتالیا، ایرلند، لوکزامبورگ، هلند و فنلاند آغاز شد و اکنون در ۲۰ کشور از ۲۷ عضو اتحادیه اروپا بهطور رسمی در جریان است.
یورو بیرون از اروپا نیز در برخی از بازماندههای مستعمرات کشورهای اروپایی نظیر گویان فرانسه، گوادلوپ، مارتینیک، مایوت، رئونیون، جزایر قناری و سن-پیر و میکلون رایج است و در سال ۲۰۰۱ بهصورت رسمی معرفی شد.
ضرب هر سکه (سنت) یا (یورو) در هر کشور عضو منطقه یورو شکل خاص و طرح خودش را دارد. سکههای ضرب هلند، اسپانیا، فنلاند، آلمان، فرانسه و… با یکدیگر متفاوت هستند.
این ارز، جزء ده پول قدرتمند دنیا در سال 2023 معرفی شده است. ایران در سال ۱۳۹۷ یورو را در بخش حواله ارزی خود جایگزین دلار کرد و همچنین دولت حسن روحانی این ارز را به عنوان ارز مبنای گزارشگری و انتشار آمار، اطلاعات و دادههای مالی خود مورد استفاده قرار داد.یورو در ایران جزوه پول های قدرتمند به شمار می رود و تا به امروز تعداد بسیار زیادی از آن خرید و فروش می شود.
نکات جالب واحد پولی یورو
- هدف از به وجود آمدن یورو تقویت هویت اروپایی در بازار، تثبیت قیمتها، رشد اقتصادی و منافع تجاری بود.
- یورو جزء ده پول قدرتمند دنیا و بعد از دلار دومین ارز پرکاربرد و رایج در معاملات ارزی است.
- در نتیجه پیمان ماستریخت هشت کشور عضو اتحادیه اروپا، یورو را به عنوان ارز خود تعیین نکردند. این کشورها عبارتاند از: سوئد، کرواسی، بلغارستان، چک، دانمارک، لهستان، مجارستان و رومانی.
- با توجه به برجستگیهای موجود در اسکناس و سکه یورو، این پول برای نابینایان نیز قابل تشخیص میباشد.
- اسکناس یورو شامل 5، 10، 20، 50، 100، 200 و 500 یورویی است.
- کشورهای بخش شاهزادهنشین موناکو، جمهوری سن مارینو، کوزوو، آندورا، واتیکان و مونتهنگرو واحد پولیشان یورو است ولی عضو اتحادیه اروپا نیستند.
- تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا از یورو استفاده نمیکنند، برای مثال انگلیس پیش از ترک اتحادیهی اروپا در سال 2020، بر اساس توافقنامهای اجازه یافت تا از پوند استرلینگ استفاده کند.
مزایای یورو چیست؟
کشورهای پیشرفته و حتی کشورهای کوچک مزایای بسیاری از اتخاذ یورو دریافت میکنند. در نتیجه این مزایا اقتصادهای قدرتمند اروپا، آلمان و فرانسه، کشورهای کوچک را حمایت میکنند و به کشورهای ضعیف این امکان را داده تا از نرخ بهره کمتر بهره مند شوند و همچنین نرخهای پایین منجر به سرمایهگذاری خارجی بیشتری شده است که در نهایت باعث تقویت اقتصاد کشورهای کوچکتر شده است، از طرفی دیگر کشورهای پیشرفته پاداش بیشتری از یورو میگیرند زیرا هزینه تولید آنها کمتر میشود و همچنین میتوانند کالاهای ارزان خود را به کشورهای کمتر توسعه یافته منطقه یورو صادر کنند.
معایب یورو چیست؟
با اتخاذ یورو، کشورها برخی اختیارات سیاست پولی و مالی را از دست میدهند که مهمترین آن توانایی چاپ ارز خود است. توانایی که در هنگام تورم به کارشان میآید، یعنی با چاپ اسکناس با اختیار خود میتوانند تورم را با افزایش نرخ بهره یا محدود کردن عرضه پول کنترل کنند.
جالب است بدانید
یکای پول یورو که بزرگترین قدرت تجاری دنیا را شکل داد، با هدف وصلکردن کشورهای اروپایی برای مقاصد تجاری و سیاسی، در بحبوحه آشوبهای سیاسی و اقتصادی به وجود آمد؛ دیوار برلین در سال ۱۹۸۹ فروریخته بود و آلمانها در اندیشه اتحاد بودند، در شرق اروپا بساط کمونیسم برچیده شده بود و منطقه شاهد فراز و فرودهای بسیار بود. با پایان جنگ جهانی دوم، اتحادیه اروپا تأسیس شده بود اما اقتصاد منطقه در مسیر تکقطبی شدن حرکت میکرد. پیمان ماستریخت در تاریخ ۷ فوریه ۱۹۹۲ در یکی از شهرهای هلند به نام ماستریخت به امضا رسید و از سال ۱۹۹۳ به اجرا درآمد. این معاهده، ساختار یک یکای پول مشترک را رسما طراحی کرد؛ نماد این ارز جدید از حرف اپسیلون در الفبای یونانی (ε) الهام گرفت و از سال ۲۰۰۱، سکهها و اسکناسهای آن توسط بانک مرکزی اروپا منتشر و وارد بازار شد.